Ljudspridare, vad är det?

En ljudspridare är en akustisk enhet som används för att sprida ljudvågor jämnt över ett område eller rum. Dess huvudsakliga syfte är att skapa en jämn ljudfördelning istället för att tillåta ljudet att reflekteras direkt tillbaka till lyssnaren eller att koncentreras på ett specifikt område.

Ljudspridare är utformade för att bryta upp och sprida ljudet i olika riktningar istället för att låta ljudvågorna reflekteras eller koncentreras på en plats, vilket kan leda till efterklang och ojämn ljudfördelning i rummet. Den vanligaste ljudspridaren är ljuddiffusorer.

Olika typer av ljudspridare

Diffusorer
Diffusorer sprider ljudet genom att bryta upp ljudvågorna och reflektera dem i olika riktningar. Detta minskar efterklang och skapar en jämn ljudfördelning i rummet. Diffusorer är det som är mest vanligt i Sverige när man pratar om ljudspridare, i alla fall inom mer normala områden så som kontor, öppna landskap, korridorer eller andra former av rum där man har behov av att krossa ljudvågorna eller sprida ljudvågorna som det så fint även kallas för.

Geometriska ljudspridare
Dessa enheter har geometriska mönster och former som sprider ljudet i olika riktningar. Genom att bryta upp ljudvågor kan de jämnt fördela ljudet över ett område.

Reflektorer
Dessa enheter reflekterar ljudet i önskad riktning för att minska direkt reflektion av ljudvågorna till en specifik plats.

1D-diffusorer
Dessa diffusorer bryter upp ljudet i en riktning, vanligtvis horisontellt. De används ofta i hemmabiorum, musikrum och studior där det är viktigt att skapa en jämn ljudfördelning och undvika onaturliga ljudreflektioner.

2D-diffusorer
Tvådimensionella diffusorer bryter upp ljudet både horisontellt och vertikalt. De är användbara i större rum och offentliga platser där ljudet behöver fördelas över en större yta. Dessa kan vara användbara i konferensrum, matsalar och liknande utrymmen.

3D-diffusorer
Tredimensionella diffusorer bryter upp ljudet i alla riktningar, inklusive diagonalt. Dessa används ofta i större auditorier, konserthallar och teatrar där ljudspridningen behöver vara så jämn som möjligt.

Skyddande diffusorer
Dessa diffusorer kombinerar ofta ljudspridning med absorption för att ge en balans mellan att undvika ljudreflektioner och absorbera överskottsljud. De är användbara i kontorsmiljöer där både ljudisolering och ljudmiljö är viktiga.

Polära diffusorer
Dessa diffusorer används för att kontrollera ljudspridningen i specifika riktningar och används ofta i högtalarsystem för att rikta ljudet mot publiken eller en viss plats. De kan också vara användbara i konferensrum och auditorier.

För vanliga rum som kontor, lägenheter och hus kan en kombination av olika typer av diffusorer användas beroende på rummets storlek, användning och akustiska egenskaper. Målet är att skapa en balanserad ljudmiljö genom att undvika överdriven efterklang och för mycket ljudabsorption, samtidigt som man undviker överdrivna ljudreflektioner. Det är viktigt att anpassa diffusorernas typ och placering baserat på rummets specifika akustiska behov.

Genom att använda ljudspridare kan man förbättra ljudmiljön i rummet genom att skapa en balanserad ljudfördelning och minska oönskad efterklang och ojämnhet i ljudupplevelsen.

De är särskilt användbara i rum med högt i tak eller där ljudet riskerar att reflekteras direkt tillbaka från väggar eller tak.

Rekommenderade produkter

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag