Täthet är A och O för ljudisolering!

Täthet är avgörande för att uppnå effektiv ljudisolering och undvika ljudläckage. Att ha otätheter i konstruktionen kan skapa en svag länk där ljudet kan tränga igenom.

I fallet med ljudisolering är det viktigt att förstå att ljudvågor kan överföras genom luft, fasta material och strukturer, och när de möter en otät yta kan de fortsätta att överföras genom den. Om det finns en otät yta eller en liten öppning mellan två rum, kan ljudvågor tränga igenom den och fortsätta att överföras mellan rummen. Detta kan resultera i att ljudet förstärks. Ju längre ytan är, desto större möjlighet har ljudet att överföras och förstärkas. Det kan inkludera att täta springor, skarvar, rör eller kabelkanaler, eftersom ljudet kan överföras genom dessa områden och förstärkas på vägen. För att uppnå god ljudisolering är det viktigt att minimera eller eliminera otäta ytor och se till att rummet är väl förseglat. Det kan innebära att täta dörrar, täta fönster och andra öppningar samt använda ljudabsorberande material på väggar, tak och golv för att minska ljudreflektioner. Genom att ha en tät yta och minimera otätheter kan man minska ljudöverföringen och skapa ett mer ljudisolerat och tyst rum.

Att lägga tid och engagemang på att få ytan tät är verkligen en viktig del av ljudisolering. Genom att identifiera och täta dessa otätheter kan man verkligen göra betydande framsteg för att skapa en ljudisolering och tyst miljö.

Bra produkter som man kan täta med

SilentDirect Polaric
SilentDirect Polaric är en dämpmatta som är tillverkad i butylmix och aluminium, denna dämpmatta är tung. Vi rekommenderar alltid att man grundar med SilentDirect Polaric dämpmatta på en yta man vill täta.

SilentDirect Seal
SilentDirect Seal är en tätningslist som finns i flera tjocklekar och olika bredder. SilentDirect Seal är tillverkat av nitrilgummi (NBR).

SilentDirect Neo
SilentDirect Neo är främst för att minska vibrationer, men att montera SilentDirect Neo ovanpå SilentDirect Polaric anser vi är en riktigt bra kombination. SilentDirect Neo är tillverkat av nitrilgummi (NBR).

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV är en främst en ljudisolerande och tätande produkt, men minskar även vibrationer bra. Mass loaded vinyl SilentDirect MLV är tillverkad av EPDM-gummi med hög elasticitet och flera andra hjälpmaterial utan några skadliga ämnen.

SilentDirect seal door
SilentDirect seal door är en perfekt produkt om man saknar tröskel under sin dörr. SilentDirect seal door kommer att minska ljudläckage mellan dörr och golv.


Rekommenderade produkter

Hur stor betydelse kan det igentligen ha?

Tänk dig att du och en kompis står med varsin tom konservburk med en 5-20 meter lång sytråd mellan som är fäst i botten eller på sidan på konservburkarna, pratar du eller din kompis i burkens öppning och den andra står med örat emot burken, då kommer ni höra varandra. Sytråden kommer alltså leda ljudet och din burk kommer förstärka ljudet. Tänk då att kan man höra varandra med en tunn sytråd på mycket mindre än 1mm, hur mycket ljud kommer man då höra om man har ett mellanrum på runt 1cm. Exakt så är det även när det gäller täthet vid ljudisolering!

Minsta lila otäta yta kommer leda ljud och ju längre denna yta är (tänk dig rör/kabelkanaler) så kommer även ljudet förstärkas. Så lägg ner tid och engagemang på att få ytan tät och ni är mer än halvvägs framme mot ett otroligt bra ljudisolerat och tyst rum!

Hur vet jag att man fått det tätt?

För att säkerställa att du har uppnått tillräcklig täthet kan du använda några enkla metoder:

Ljusmetoden
Släck ljuset i det andra rummet och använd en stark ficklampa för att lysa genom eventuella anslutningar eller skarvar på väggar, golv, tak eller dörrar. Om ljuset lyser igenom finns det en otäthet som behöver åtgärdas.

Tryckmetoden
Använd tryckluft eller en fläkt för att skapa ett övertryck eller undertryck i rummet. Känn efter om det finns någon luftström eller drag genom eventuella otätheter eller springor.

Täta större ytor så som väggar, golv eller tak


Produkter som är bra för att täta en yta

Dämpmatta
SilentDirect Polaric är en dämpmatta som är tillverkad i butylmix och aluminium, denna dämpmatta är tung. Vi rekommenderar att man grundar med SilentDirect Polaric dämpmatta om man ska täta en större yta.

Tätningsremsor
Här är SilentDirect seal eller SilentDirect Neo helt rätt produkter för att täta dörrar, fönster, lyckor, mellanrum mellan golvplattor, takplattor eller vid anslutningen mellan vägg och golv. Både SilentDirect seal och SilentDirect Neo har självhäftande baksida som gör att tätningen blir enklare och snabbare utfört.

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV är en ljudisolerande och tätande produkt. Mass loaded vinyl (MLV) är perfekt att ljudisolera och täta större ytor med.

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag