Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?

Ljudisolering i en bil kan vara en komplicerad process, men vi har skrivit ner steg för steg lista för hur man ljudisolerar en bil eller annat fordon nedan. Vi har över 30 års erfarenhet av hur man ljudisolerar bilar och fordon. Sammanfattningsvis kan ljudisolering av fordon erbjuda en rad fördelar, inklusive förbättrad komfort, säkerhet och bränsleeffektivitet. Det kan göra körupplevelsen mer njutbar och minimera störningar från omgivningen. Kom ihåg att säkerheten alltid ska vara först.

Om du inte är bekant med att arbeta med bilar, kanske du vill överväga att få professionell hjälp med detta projekt.

Här är några fördelar med att ljudisolera en bil eller fordon?

Minskar vägljud
En av de mest påtagliga fördelarna med ljudisolering i fordon är att det minskar ljudet från vägen. Detta inkluderar däckbuller, motorljud och andra ljud som kan överföras från omgivningen. En tystare kupé skapar en mer behaglig körupplevelse.

Förbättrar ljudsystemets prestanda
Med minskat omgivningsbuller kan ljudsystemet i fordonet fungera mer effektivt. Det blir lättare att höra ljud från musik, telefonsamtal eller navigationssystem, och du behöver inte höja volymen lika mycket för att överrösta omgivande ljud.

Ökad koncentrationsförmåga
Minskat buller i kupén kan bidra till en lugnare och mindre störande miljö, vilket kan öka förarens koncentration och minska trötthet under långa körningar.

Förbättrad bränsleeffektivitet
Vissa ljudisoleringstekniker kan också bidra till att minska luftmotståndet och därigenom förbättra bränsleeffektiviteten. Detta är särskilt relevant för bränslesnåla fordon.

Ökad säkerhet
Tystare kupé kan förbättra möjligheten att höra varningsljud och andra ljud som är viktiga för säkerheten, som sirener från räddningstjänster eller ljud från omgivande trafik.

Skydd mot värme och kyla
Ljudisolering kan också fungera som en termisk barriär och hjälpa till att behålla värme eller kyla i kupén. Det kan bidra till att minska behovet av att använda luftkonditionering eller uppvärmning i fordonet.

Förbättrar fordonsvärde
En välisolerad och tyst kupé kan öka det övergripande värdet på fordonet. Det kan vara en positiv egenskap vid försäljning eller när du överväger fordonsbyten.

Sammanfattningsvis kan ljudisolering av fordon erbjuda en rad fördelar, inklusive förbättrad komfort, säkerhet och bränsleeffektivitet. Det kan göra körupplevelsen mer njutbar och minimera störningar från omgivningen.

Steg 1

Planera
När ska du ljudisolera bilen, båten, husbilen, husvagnen, lastbilen eller annat fordon? Vad ska du börja med att ljudisolera? Ska du ljudisolera fordonet fullt ut direkt så kan du behöva ha en hel helg beroende på hur effektiv du är.

Tips
Börja ljuddämpa bilens höger bakdörr, sedan vänster bakdörr, sen höger framdörr och sist förardörren (glöm inte dämpa dörrsidan med). När detta är färdigt kan du ljuddämpa bagageutrymmet, hjulhus samt bakom plastpaneler i bagageutrymmet. Näst sist ljuddämpar du kupén i bilen. Vill du ljuddämpa taket inuti bilen tycker vi att man gör detta sist

Steg 2

Vilka verktyg behöver jag ha?
Köper du dig en reparationshandbok från t.ex Haynes så finns det redan nedskrivit vilka verktyg man behöver i dom olika stegen.

Med följande verktyg kommer man långt
Demonteringsverktyg, gärna en sats med flera olika sorters demonteringsverktyg. Verktyg för panelclips. Skruvmejslar, olika sorter. Bits- och hylssats. Roller för dämpmatta.

Tips
- Skaffa flera mindre lådor som du kan lägga alla skruvar, clips och annan inredning i.
- Ta mycket pauser, detta förhindrar irritation och fel.
- En stor kanna fylld med tålamod och kaffe är aldrig fel

Steg 3

Vilka produkter behöver jag inhandla?
Det beror såklart på var du ska ljudisolera och ljuddämpa. Vi har länkat till några produkter nedan som vi gillar och rekommenderar.

Tips: 1
Under baksätet får man oftast bara plats med SilentDirect dämpmatta, i en del bilar kan man även få plats med 7mm tjocklek av SilentDirect Neo.

2. Inuti framdörrarna om man har högtalare i dörren vill man helst ha SilentDirect Egg istället för SilentDirect Neo monterad ovanpå SilentDirect dämpmatta. Detta är för SilentDirect Egg ljudabsorberar bättre än SilentDirect Neo på grund av just eggformen.

I övriga bilen vill man ha SilentDirect Neo ovanpå SilentDirect dämpmatta då SilentDirect Neo är platt i sin yta, det är inte SilentDirect Egg.

4. Har man högtalare uppe på instrumentpanelen och man kommer åt att plocka ur dessa är vårt tips att klippa till en bit SilentDirect Egg och sätta under högtalaren för att få varmare och tydligare mellanregister och midbas i ljudet.

Rekommenderade produkter

Steg 4

Plocka ur inredningen i bilen där du ska ljuddämpa med ljudisolering så du kan komma åt att ljudisolera bilens ytan. Tänk på att lägga alla skruvar, clips och annan inredning i en eller flera lådor, märk upp lådorna så du har koll på vart allt ska sitta när inredningen ska tillbaka på plats.

Tips:
Köp dig en reparationshandbok från t.ex Haynes då en del skruvar och clips kan vara svåra att förstå hur man ska få loss. Sen vill man såklart att allt ska vara helt efter man sätter tillbaka inredningen.

Steg 5

Rengör och förbered ytan innan du installerar ljudisoleringen, se till att området är rent och torrt. Detta kan innebära att du behöver skrubba bort gammalt lim, rost eller andra föroreningar. Rengör ytan med t. ex. avfettningsmedel eller annat lämpligt medel.

Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?

Steg 6

Testa att lägga på SilentDirect dämpmatta på ytan du ska ljuddämpa och ljudisolera och se så den passar innan du plockar bort skyddspappret till den självhäftande ytan. Passar inte SilentDirect dämpmattan så skär den i rätt storlek. Tänk på att trycka fast dämpmattan ordentligt så den fäster på ytan du ska ljudisolera och ljuddämpa. Använd gärna SilentDirect Damping Roller för att underlätta monteringen.

Steg 7

Ska du även ljuddämpa bilen med SilentDirect Neo eller SilentDirect Egg  så upprepar du steg 4 helt enkelt, fast då fäster du produkterna direkt ovanpå SilentDirect dämpmatta istället för mot karossen.

Steg 8

När du ljuddämpat och ljudisolerat klart bilen så ska inredningen tillbaka på plats.

Vårt tips är att sätta dig på en pall och dricka en kopp kaffe eller annat du tycker om och andas, ta en paus helt enkelt. Har man "rivit" ner ett par hundra bilinredningar och dämpat är det kanske enkelt, men är det första eller andra gången man ljuddämpat ett fordon behöver man hålla tungan rätt i mun. 

Så nu när du pausat klart tar du fram din reparationshandbok från t. ex. Haynes och dina lådor med alla skruvar och clips i och börjar montera tillbaka din inredning.

Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?

Steg 9

Sätt igång din bilstereo och NJUT av ditt betydligt bättre billjud! Ta sen en ordentlig biltur och lyssna, lyssna ordentligt och hör om du kan höra något irriterande ljud från någon inredningsdetalj. Lokaliserar du ett ljud du inte gillar från inredningen så hoppar du till steg 8, annars fortsätter du bara att njuta av din tysta bil och ditt billjud. 

Det är en underbar känsla att köra en bil eller ett fordon som är korrekt ljudisolerad.

Steg 10

Vi hade hoppats du skulle slippa detta steg.

Att lokalisera irriterande ljud från inredningen är inte alltid så enkelt och roligt. Men redan nu kan vi berätta att du kommer känna dig väldigt tillfreds när du väl lokaliserat ljudet och njuta ännu mer än dom som stannat på steg 7, så sluta nu hänga läpp och börja felsöka!

Det bästa är om du kan ha någon som kör medans du lyssnar efter ljudet som inte ska finnas från din inredning. Det är inte trafiksäkert att försöka lokalisera ett oljud i en bil samtidigt som man kör! Uppstår ljudet utan att stereon är på så är det något i inredningen som "rör" på sig och då måste du hitta exakt vilken inredningsdetalj det är så du kan plocka ner den igen och dämpa lite till eller bättre helt enkelt. Gör om och gör rätt!

Uppstår ljudet när stereon är på och högtalarna lirar så lokalisera vilken inredningsdetalj ljudet kommer ifrån och plocka ner denna. Tänk även på att kolla så högtalarens membran inte vidrör något eller om högtalarkabeln ligger och rör sig (lägg lite SilentDirect Seal tätningslist runt högtalarkabeln i så fall.

Steg 11

Klart. NJUT!

Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?
Hur ljudisolerar man en bil eller annat fordon?

Produkter som är bra för att ljudisolera och ljuddämpa en bil eller annat fordon

SilentDirect Polaric dämpmatta
SilentDirect Polaric är en dämpmatta som är tillverkad i butylmix och aluminium, denna dämpmatta är tung. Vi rekommenderar alltid att man först monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på en yta man vill täta eller vibrationsdämpa, desto mer tätt ett material är desto mer ljuddämpat blir det.

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV är en tung ljudisolerande, vibrationsdämpande och tätande produkt. Mass loaded vinyl (MLV) är perfekt att ljudisolera ett fordon med.

SilentDirect Egg
SilentDirect Egg är vår bästa ljudabsorbent för ljuddämpning och ljudabsorbering. Denna enastående ljudabsorbent är konstruerad med omsorgsfullt utvalt NBR-gummi (nitrilgummi), ett material känt för sina exceptionella ljudabsorberande egenskaper. Det som gör SilentDirect Egg till en bra ljudabsorbent är dock inte bara materialets kvalitet utan även dess unika form. Inspirerad av naturens elegans och effektivitet har äggformen valts med omsorg för att optimera ljudabsorptionen. Äggformen fungerar som en naturlig brytare av ljudvågor, vilket gör att de reflekteras och absorberas på ett effektivt sätt. Vi rekommenderar att dämpa med så tjock ljudabsorbent som möjligt.

SilentDirect Neo
SilentDirect Neo är tillverkat i exakt samma material som SilentDirect Egg. Är man i behov av en platt form så är det SilentDirect Neo som gäller.

SilentDirect Hood
SilentDirect Hood är en 7mm Neo fast med en aluminiumyta på framsidan. Perfelt för att ljuddämpa insidan av motorhuven.

SilentDirect Seal
SilentDirect Seal är en tätningslist som finns i flera tjocklekar och olika bredder. SilentDirect Seal är tillverkat av nitrilgummi (NBR). SilentDirect Seal är perfekt att använda om man vill täta mellan två ytor.

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag