Ljudisolera skåpbil till husbil

Att bo i en skåpbil på heltid kräver att man tänker på bekvämlighet, ljudisolering och termisk isolering. Genom att använda en kombination av ljudisolering och ljudabsorberingstekniker kan du förbättra din boendemiljö och minimera ljudstörningar från omgivningen. 

Var noga med att använda material som är säkra och anpassade för fordonets användning för att undvika problem med fukt eller andra framtida komplikationer.

Här är några fördelar med att ljudisolera en plåtis

Temperaturkontroll
Ljudisolering kan även bidra till att kontrollera temperaturen inuti fordonet. Det kan fungera som en termisk barriär och hjälpa till att hålla värme ute på sommaren och värme inne på vintern, vilket är särskilt viktigt om du bor i fordonet året runt.

Energieffektivitet
En välisolerad skåpbil kan vara mer energieffektiv eftersom den behöver mindre energi för att upprätthålla önskad temperatur. Det kan vara särskilt viktigt om du är beroende av batterier eller annan form av energiförsörjning i din ombyggda husbil.

Integritet och avskildhet
Ljudisolering kan hjälpa till att skapa en mer privat och avskild boendemiljö inuti skåpbilen. Det kan minska risken för ljudgenomträngning, vilket gör att du kan ha konversationer eller utföra aktiviteter inuti bilen utan att störas eller störa omgivningen.

Sömnkvalitet
Om du planerar att sova i skåpbilen regelbundet, kan ljudisolering förbättra sömnkvaliteten genom att minska störande ljud från omgivningen, som trafik eller andra yttre ljud.

Minskad bullernivå
Den uppenbara fördelen är att minska den inre bullernivån i skåpbilen. Detta skapar en tystare och mer behaglig åkupplevelse. Minskad buller kan även bidra till att förbättra koncentrationen under körning och minska trötthet.

Skydd mot väderförhållanden
Ljudisolering kan också bidra till att skydda interiören från extrema väderförhållanden och temperaturfluktuationer, vilket kan vara viktigt för att bibehålla både komfort och fordonslivslängd.

Förbättrad komfort
Genom att isolera och dämpa ljud minskar du mängden utomstående buller som tränger in i fordonet. Detta kan öka din övergripande komfort och göra det mer möjligt att njuta av lugn och ro inuti bilen.

Skydd mot yttre ljud
Ljudisolering hjälper inte bara till att minska ljudet inuti bilen, utan kan också skydda mot yttre ljud. Detta kan vara särskilt viktigt om du kör genom bullriga områden eller om skåpbilen används för att transportera känsligt gods.

Ökad fordonsvärde
Att ljudisolera och ljuddämpa skåpbilen kan också öka dess värde. En tystare och mer bekväm färdmiljö kan vara en positiv faktor om du någonsin väljer att sälja eller uppgradera fordonet.

Hur kan man ljudisolera och ljuddämpa en plåtis & skåpbil?

Att ljudisolera och ljuddämpa en plåtis är ganska likt hur man ljudisolera ett annat fordon som till exempel en bil. Fast oftast är det lite mer plats i en skåpbil, vilket gör arbetet med att ljudisolera lite roligare.

Ljudisolering av förarutrymmet i en plåtis

Vi rekommenderar att man monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på utrymmen inuti förarhytten där det går så som golv, väggar, tak, luckor och dörrar. Vad denna dämpmatta kommer att göra är att dämpa ner vibrationerna och ljudet men även hålla en jämnare temperatur, hålla värmen inne och kylan ute. Dämpattan är väldigt tung men fäster utan problem mot en plåtyta.

Efter detta monterar man SilentDirect Neo direkt ovanpå dämpmattan. I dörrar rekommenderar vi att man även monterar SilentDirect Neo och inte SilentDirect Egg. Anledningen till detta är att det är mer material i Neo än Egg då eggformen gör att det blir mindre material. I en plåtis som man ska bo i behövs det mer material även i dörrarna så man håller värmen inne och kylan ute.

Ljudisolering av boendedelen i en plåtis

Vi rekommenderar att man monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på utrymmen i boendedelen där det går så som golv, väggar, tak, luckor och dörrar. Vad denna dämpmatta kommer att göra är att dämpa ner vibrationerna och ljudet men materialet gör även att temperaturen blir jämnare inuti i ditt boende. Dämpattan är väldigt tung men fäster utan problem mot en plåtyta.

Efter detta rekommenderar vi att man monterar SilentDirect Neo direkt ovanpå dämpmattan. På golvet rekommenderar vi att man antingen monterar SilentDirect Heat eller SilentDirect Neo som monteras på SilentDirect Polaric dämpmattan innan man monterar på ett nytt golv av lämpligt material.

Ljudisolera och ljuddämpa skjutdörrar och dörrar i en plåtis

Det är otroligt viktigt att man inte glömmer bort eller struntar i att dämpa alla dörrar i boendedelen oavsett om det är vanliga dörrar eller skjutdörrar.

Vi rekommenderar att man monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på insidan av alla dörrar och skjutdörrar i skåpsdelen i skåpbilen. Vad denna dämpmatta kommer att göra är att dämpa ner vibrationerna och ljudet och även göra så att temperaturen blir jämnare. Dämpattan är väldigt tung men fäster utan problem mot en plåtyta.

Efter detta rekommenderar vi att man monterar SilentDirect Neo direkt ovanpå dämpmattan.

Vägg mellan förarutrymmet och boendedelen

Finns där en vägg mellan boendedelen och förarutrymmet är detta väldigt bra. Vi rekommenderar att man även dämpar denna på båda sidor. Man dämpar på samma sätt som man gör i förarutrymmet.

Vi rekommenderar att man monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på väggen där det går. Vad denna dämpmatta kommer att göra är att dämpa ner vibrationerna och ljudet men som sagt så kommer även temperaturen att bli jämnare i ditt boende.. Dämpattan är väldigt tung men fäster utan problem mot en plåtyta och även på plastytor om dom inte är för feta.

Efter detta monterar man antingen SilentDirect Neo direkt ovanpå dämpmattan.

Vattenpump och annan utrustning som låter

Har man en vattenpump eller annan utrustning monterad  så som kyl och frys eller kanske en omvandlare som låter lite väl mycket rekommenderar vi att man även dämpar med SilentDirect Polaric dämpmatta om utrustningen klarar av det samt att man efteråt monterar antingen SilentDirect Neo eller SilentDirect Egg ovanpå dämpmattan. Dessa produkter fungerar väldigt bra tillsammans och man kan sätta dessa produkter inuti, under och bakom skåp man byggt eller köpt i en plåts.

Minska vibrationer från inredningen

När man bygger sitt nya hem så köper man antingen en del färdiga skåp eller så bygger man kanske dom själva. Utöver skåp så har man en säng, bänkar eller soffa och en liten köksdel. All denna inredning kommer att vibrera för eller senare tyvärr.Vårt tips är att montera antingen SilentDirect Seal tätningslist eller SilentDirect Neo 7mm under inredningen och kanske även mellan om det behövs, exempelvis mellan en lucka och soffdelen eller en lucka till lådan där man har sina batterier, laddare, omvandlare och annan utrustning.

Andra tips för att minska oljud från en plåtis

Undersökning av fordonets hela struktur - Täta
Om möjligt kan en helhetsbedömning av fordonets struktur utföras för att se var det finns luckor eller områden som släpper in ljud och sedan täta eller isolera dem. Utöver att tätaspringor runt dörrar och fönster kan du också använda tätningar och tätningsmedel på andra områden där paneler och komponenter möts. Detta kan inkludera användning av tätningsmedel vid skarvar och sömmar.

Däck och hjulupphängning
Oljud från däck och hjulupphängning kan vara en betydande källa till buller. Att använda däck med låg bullernivå och att se över och eventuellt uppgradera hjulupphängningen kan hjälpa till att minska detta problem.

Luftdämpning
Installera ljudisolering eller ljudabsorberande material i hjulhusen och andra områden där luftflödet kan generera ljud. Detta kan bidra till att minska vindbrus och luftrelaterade ljud.

Balansering av hjulen
Vibrationer och ojämnt slitage på hjulen kan orsaka ljud. Se till att hjulen är korrekt balanserade och att de inte har ojämnt slitage, vilket kan minska vibrationerna och därmed ljudnivån.

Bromssystem
Buller från bromssystemet kan vara betydande. Se till att bromsarna är i gott skick och överväg att uppgradera till bromsbelägg med låg bullernivå om det är möjligt.

Kontrollera avgassystemet
Buller från avgassystemet kan vara irriterande. Se till att det inte finns läckor och överväg att installera en ljuddämpare av hög kvalitet om problemet kvarstår.

Kördynamik
Mjuka upp fjädringssystemet om möjligt för att minska vibrationer och därmed ljudnivån. Detta kan göras genom att justera stötdämparna eller överväga en uppgradering till en mjukare fjädring.

Utvalda artiklar

Ljudisolera en skåpbil

Här kan du läsa mer om hur man ljudisolerar en skåpbil.

Ljudisolera fordon

Här kan du läsa mer om hur man ljudisolerar ett fordon.

Produkter som är bra för att ljudisolera och ljuddämpa en skåpbil

SilentDirect Polaric dämpmatta
SilentDirect Polaric är en dämpmatta som är tillverkad i butylmix och aluminium, denna dämpmatta är tung. Vi rekommenderar alltid att man först monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på en yta man vill täta eller vibrationsdämpa, desto mer tätt ett material är desto mer ljuddämpat blir det.

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV är en tung ljudisolerande, vibrationsdämpande och tätande gummimatta. Mass loaded vinyl (MLV) är perfekt att ljudisolera och täta vägg, golv, tak, olika sorters maskiner, rör, fordon, podie, lådor, staket eller andra ytor med.

SilentDirect Neo
SilentDirect Neo är tillverkat i exakt samma material som SilentDirect Egg. Är man i behov av en platt form så är det SilentDirect Neo som gäller.

SilentDirect Seal
SilentDirect Seal är en tätningslist som finns i flera tjocklekar och olika bredder. SilentDirect Seal är tillverkat av nitrilgummi (NBR). SilentDirect Seal är perfekt att använda om man vill täta mellan två ytor, till exempel en lucka.

SilentDirect Heat
SilentDirect Heat är SilentDirect Neo fast med aluminiumyta på. Perfekt för att hålla värmen inne och kylan ute från ditt boende.

SilentDirect Egg
SilentDirect Egg är vår bästa ljudabsorbent för ljuddämpning och ljudabsorbering. Denna enastående ljudabsorbent är konstruerad med omsorgsfullt utvalt NBR-gummi (nitrilgummi), ett material känt för sina exceptionella ljudabsorberande egenskaper. Det som gör SilentDirect Egg till en bra ljudabsorbent är dock inte bara materialets kvalitet utan även dess unika form. Inspirerad av naturens elegans och effektivitet har äggformen valts med omsorg för att optimera ljudabsorptionen. Äggformen fungerar som en naturlig brytare av ljudvågor, vilket gör att de reflekteras och absorberas på ett effektivt sätt. Vi rekommenderar att dämpa med så tjock ljudabsorbent som möjligt.

Vibrationsdämpande plattor - Dampio
SilentDirect vibrationsdämpande plattor - Dampio är avsett för vibrationsisolering av högfrekventa vibrationer från maskiner såsom pelarborrmaskiner, kompressorer, fläktaggregat, tvättmaskiner och många fler. Den unika designen och materialvalet gör Dampio till en idealisk lösning för att minimera oönskade vibrationer och ljud, vilket skapar en mer behaglig och produktiv arbetsmiljö.

Produkter som är bra för att ljudisolera och ljuddämpa en skåpbil

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag