Hur ljudisolerar och ljuddämpar man rör?

Det finns många olika sätt att ljudisolera och ljuddämpa rör på. Sammanfattningsvis kan ljudisolering av vattenrör och andra rör i ett rum förbättra den övergripande ljudmiljön och trivseln för dem som vistas där. Det kan vara särskilt viktigt i bostadsområden eller arbetsmiljöer där tystnad och komfort är prioriterade. Längre ner på sidan hittar du några andra tips som kan användas för att ljudisolera, ljuddämpa och minska ljud från rör.

Här är några fördelar med att ljudisolera rör

Minskar ljudnivån
Genom att ljudisolera rören kan du minska överföringen av ljud från vattenflöde eller andra ljud som uppstår i rören. Detta är särskilt viktigt om rören passerar genom eller nära bostadsområden där ljud kan vara störande.

Förbättrar trivseln
Ljudisolering bidrar till att skapa en lugnare och mer trivsam miljö inomhus. Detta är särskilt viktigt i bostäder och andra områden där människor vistas regelbundet.

Förhindrar vibrationer
Rörtransport kan generera vibrationer som överförs till byggnadens strukturer och skapar ljud. Genom att ljudisolera rören kan du minska dessa vibrationer och förhindra att de överförs till omgivande ytor.

Förbättrar arbetsmiljön
I kommersiella och industriella miljöer kan ljudisolering av rör förbättra arbetsmiljön genom att minska bullernivåerna, vilket kan leda till ökad produktivitet och trivsel hos de anställda.

Förhindrar resonans och ekoeffekter
Ljudisolering hjälper till att förhindra resonans och ekoeffekter som kan uppstå när ljudvibrationer överförs genom rören och strukturer. Detta kan skapa en mer behaglig ljudmiljö.

Förbättrar energieffektiviteten
I vissa fall kan ljudisolering även bidra till att förbättra energieffektiviteten genom att minska behovet av att värma eller kyla rummet på grund av ljudets överföring genom rör och strukturer.

Alternativ 1

Bästa alternativet, men som tar mest plats

1. Rör
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV + buntband
3. SilentDirect Egg 15mm tjocklek + buntband
4. Bygg en låda
5. Fyll lådan med isolering

Steg 1

Börja med att klä hela röret med vår dämpmatta som heter SilentDirect Polaric. Här kan man med fördel gärna ha fler än ett lager SilentDirect Polaric. Tips är att även dra buntband runt röret och ovanpå SilentDirect Polaric med jämna mellanrum så allt håller sig på plats.

Steg 2

Klä sedan hela röret med SilentDirect Egg och här kan man inte ha för tjock SilentDirect Egg. Vi brukar rekommendera 15mm tjocklek och man vänder då sidan med SilentDirect Egg med eggen inåt SilentDirect Polaric och röret och sen behöver man även här använda buntband med jämna mellanrum för att hålla materialet på plats.

Steg 3

Efter detta bygger man en låda runt röret, se till att en sida på lådan inte är limmad så man enkelt kan skruva bort en sida på lådan och komma åt röret. Det är bra om lådans insida kan vara några cemtimeter större än röret för då kan man fylla upp lådan med helt vanlig isolering för att få extra dämpning runt röret. Bygg gärna lådan med dubbla lager material, ju tjockare låda desto mer kommer den att ljuddämpa.

Klart! Njut av tystnaden!

Alternativ 2

Tar mindre plats

1. Rör
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV + buntband
3. SilentDirect Egg 15mm tjocklek + buntband
4. Klä sedan hela röret med isolering

Steg 1

Börja med att klä hela röret med vår dämpmatta som heter SilentDirect Polaric. Här kan man med fördel gärna ha fler än ett lager SilentDirect Polaric. Tips är att även dra buntband runt röret och SilentDirect Polaric med jämna mellanrum så allt håller sig på plats.

Steg 2

Klä sedan hela röret med SilentDirect Egg och här kan man inte ha för tjock SilentDirect Egg. Vi brukar rekommendera 15mm tjocklek och man vänder då sidan med SilentDirect Egg med eggen inåt SilentDirect Polaric och röret och sen behöver man även här använda buntband med jämna mellanrum för att hålla materialet på plats.

Steg 3

Klä sedan hela röret med  så mycket vanlig isolering omkring röret som det går.

Klart! Njut av tystnaden!

Alternativ 3

Bra alternativ

1. Rör
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV + buntband
3. SilentDirect Egg 15mm tjocklek + buntband

Steg 1

Börja med att klä hela röret med vår dämpmatta som heter SilentDirect Polaric. Här kan man med fördel gärna ha fler än ett lager SilentDirect Polaric. Tips är att även dra buntband runt röret och SilentDirect Polaric med jämna mellanrum så allt håller sig på plats.

Steg 2

Klä sedan hela röret med SilentDirect Egg och här kan man inte ha för tjock SilentDirect Egg. Vi brukar rekommendera 15mm tjocklek och man vänder då sidan med SilentDirect Egg med eggen inåt SilentDirect Polaric och röret och sen behöver man även här använda buntband med jämna mellanrum för att hålla materialet på plats. Klart!

Njut av tystnaden!

Alternativ 4

Budgetalternativ

1. Rör
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV + buntband

Steg 1

Klä hela röret med vår dämpmatta som heter SilentDirect Polaric. Här kan man med fördel gärna ha fler än ett lager SilentDirect Polaric. Tips är att även dra buntband runt röret och SilentDirect Polaric med jämna mellanrum så allt håller sig på plats. Klart!

Njut av tystnaden!

Andra tips för att minska oljud från rör

Ändra på rörens fästpunkter
Ibland kan ljudet orsakas av vibrationer i rören, särskilt när vatten flyter genom dem. Om rören är löst monterade kan detta ljud bli högre. Ett sätt att minska detta är att se till att rören är ordentligt fastsatta på sina fästpunkter.

Använda vibrationsdämpare
Dessa kan installeras där rören möter väggarna för att hjälpa till att dämpa vibrationerna som kan orsaka ljud.

Reglera vattentrycket
Om vattentrycket är för högt kan det orsaka extra ljud i rören. Att justera vattentrycket kan hjälpa till att minska ljudnivåerna.

Använda rör av annat material
Olika material har olika ljuddämpande egenskaper. Plaströr är till exempel tystare än metallrör. Om det är möjligt kan det vara en bra idé att byta ut rören till ett tystare material.

Kom ihåg att rätt lösning kan bero på flera faktorer, inklusive typen av rör, det material som rören är gjorda av, och var de är placerade i byggnaden.

Produkter som är bra för att ljuddämpa rör eller låda

SilentDirect Polaric dämpmatta
SilentDirect Polaric är en dämpmatta som är tillverkad i butylmix och aluminium, denna dämpmatta är tung. Vi rekommenderar alltid att man först monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på en yta man vill täta eller vibrationsdämpa, desto mer tätt ett material är desto mer ljuddämpat blir det.

SilentDirect Egg
SilentDirect Egg är vår bästa ljudabsorbent för ljuddämpning och ljudabsorbering. Denna enastående ljudabsorbent är konstruerad med omsorgsfullt utvalt NBR-gummi (nitrilgummi), ett material känt för sina exceptionella ljudabsorberande egenskaper. Det som gör SilentDirect Egg till en bra ljudabsorbent är dock inte bara materialets kvalitet utan även dess unika form. Inspirerad av naturens elegans och effektivitet har äggformen valts med omsorg för att optimera ljudabsorptionen. Äggformen fungerar som en naturlig brytare av ljudvågor, vilket gör att de reflekteras och absorberas på ett effektivt sätt. Vi rekommenderar att dämpa med så tjock ljudabsorbent som möjligt.

SilentDirect Seal
SilentDirect Seal är en tätningslist som finns i flera tjocklekar och olika bredder. SilentDirect Seal är tillverkat av nitrilgummi (NBR). SilentDirect Seal är perfekt att använda om man vill täta mellan två ytor.

SilentDirect Neo
SilentDirect Neo är tillverkat i exakt samma material som SilentDirect Egg. Är man i behov av en platt form så är det SilentDirect Neo som gäller.

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV är en ljudisolerande, vibrationsdämpande och tätande produkt. Mass loaded vinyl (MLV) är perfekt att ljudisolera och täta större ytor med.

Rekommenderade produkter

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag