Hur ljudisolerar man en vägg?

Att ljudisolera en vägg – oavsett om det gäller en innervägg, en vägg i lägenhet eller en vägg mot grannen – är en effektiv åtgärd för att minska ljudöverföring mellan rum och skapa en tystare, mer behaglig miljö. Många undrar hur man ljudisolerar en vägg bäst, särskilt i efterhand när väggen redan är byggd. Oavsett om det handlar om att dämpa störande ljud från grannar, trafik eller att förbättra ljudisoleringen i en studio eller arbetsplats, finns det flera beprövade metoder och material att använda.

Ljud sprids genom både luftburna ljudvågor och vibrationer i byggnadens struktur, vilket gör det nödvändigt att kombinera olika tekniker för att uppnå bästa möjliga resultat.

För att effektivt blockera ljud krävs material med hög massa och täthet, eftersom dessa hindrar ljudvågorna från att tränga igenom väggen. Gipsskivor i kombination med ljudisolerande membran som SilentDirect MLV (Mass Loaded Vinyl) är en populär lösning. MLV är ett tungt och flexibelt material som skapar en ljudbarriär utan att ta upp mycket utrymme. Genom att installera minst två lager gips med ett ljudisolerande skikt mellan skivorna kan ljudöverföringen reduceras avsevärt.

En annan viktig metod för ljudisolering är att skapa en flytande väggkonstruktion genom att bygga en separat regelstomme som är avskild från den befintliga väggen. Genom att ha en luftspalt mellan de två väggarna minimeras överföringen av vibrationer och stomljud. En luftspalt på minst 50 mm är rekommenderad, men för mer avancerad ljudisolering av väggar inomhus, till exempel i studios, kan avståndet ökas till 150–300 mm. För att ytterligare optimera effekten kan SilentDirect Egg användas inuti konstruktionen för att absorbera ljudvågor.

Vid ljudisolering av en vägg är det också viktigt att förhindra ljudläckage genom små springor och fogar. Ljud kan ta sig igenom även de minsta gliporna, så att använda akustisk tätning som SilentDirect Seal runt dörrkarmar, eluttag och andra genomföringar är avgörande. Tätning med elastiska fogmassor bidrar till att skapa en heltäckande ljudbarriär och förhindrar att ljudet fortplantar sig genom väggen.

För att ytterligare förbättra ljudisoleringen kan vibrationsdämpande upphängningssystem användas för att montera väggen. Genom att avskilja väggen från byggnadens stomme med hjälp av SilentDirect vibrationsdämpande fästen eller skenor minskar ljudets möjlighet att överföras genom konstruktionen. Detta är särskilt effektivt i bostäder med tunna väggar eller i byggnader där stomljud är ett vanligt problem.

Sammanfattningsvis kräver en effektiv ljudisolering av vägg en kombination av täta och tunga material, luftspalter för att bryta ljudets väg samt noggrann tätning av alla genomföringar och skarvar. Genom att använda en kombination av gipsskivor, ljudbarriärer som MLV, ljudabsorberande material och vibrationsdämpande lösningar kan du ljudisolera en innervägg i efterhand och skapa en betydligt mer ljudsäker vägg. Att anpassa metoden efter behovet och rummets användning är nyckeln till att uppnå optimal ljudisolering.

Rekommenderade produkter

Här är några fördelar med att ljudisolera en vägg

Minskad ljudöverföring
En av de mest uppenbara fördelarna är att ljudisoleringen hjälper till att minska ljudöverföring mellan rum. Detta är särskilt viktigt i bostäder där du vill minska ljudet från ett rum till ett annat, till exempel mellan sovrum och vardagsrum.

Ökad integritet
Ljudisolering kan bidra till att skapa mer privatliv genom att minska risken för att ljud från ett rum når andra delar av hemmet. Det kan vara särskilt användbart i flerfamiljshus eller om du har gäster och vill undvika störande ljud.

Förbättrad arbetsmiljö
Om du använder ett rum som kontor eller arbetsplats, kan ljudisolering minska distraktioner från omgivande ljud och förbättra den övergripande arbetsmiljön.

Bättre akustik
Ljudisolering kan också bidra till att förbättra rummets akustik genom att minimera efterklang och oönskade ljudreflektioner. Detta kan vara särskilt viktigt i rum där ljudkvaliteten är viktig, som hemmabiorum eller inspelningsstudior.

Förbättrad sömnkvalitet
Om ljudisolering används i sovrummet kan det bidra till att skapa en tystare och mer fridfull sömnmiljö, vilket kan förbättra sömnkvaliteten.

Skydd mot yttre ljud
Ljudisolering kan också bidra till att minimera ljud från utomhusmiljön, såsom trafikbuller eller grannaktiviteter, vilket skapar en mer lugn inomhusmiljö.

Förbättrad fokus och koncentration
Minskad ljudnivå kan skapa en bättre miljö för koncentration och fokus, vilket är särskilt viktigt i utbildnings- eller arbetsmiljöer.

Alternativ 1 - Det bästa sättet enligt oss att ljudisolera en vägg eller yta på.


Innan du börjar

Innan du börjar med att ljudisolera en vägg eller en yta så inspektera den befintliga väggen eller ytan som ska ljudisoleras noggrant och täta eventuella sprickor, fogar eller skarvar där ljud kan tränga igenom. Använd tätningsmedel eller fogmassa som är lämpligt för den specifika ytan. Det är viktigt att notera att en helt ljudtät vägg är svår att uppnå, men genom att kombinera olika metoder kan man betydligt minska ljudöverföringen och skapa en mer ljudisolerad och ljuddämpad miljö.

1. Befintlig vägg/yta
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV
3. SilentDirect Neo 
4. Reglar - SilentDirect Egg - Luftspalt
5. Ny vägg

Steg 1

Du monterar först SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV (siffra 2) över hela den befintliga väggen eller ytan som ska ljudisoleras. Viktigt är att man tätar alla skarvar med något lämpligt material som till exempel tätningsmassa så skarvarna blir helt täta, man kan man använda monteringslim som ofta även är tätande i skarvarna för att få det tätt. Vi rekommenderar annars att man tätar alla skarvar med vår SilentDirect Seal tätningslist, lämplig bredd brukar vara 25-50mm och 2mm tjock.

Det är viktigt att man låter SilentDirect Polaric/MLV gå ut mot tak, sidoväggarna och golv runt om med cirka 2-3cm för att inte riskera att det blir otätt på övriga ytor runt om ytan man ska täta och ljudisolera. SilentDirect Polaric dämpmatta är väldigt flexibel i sin form. Mattan är tung, vilket innebär att den behöver fästas ordentligt för att sitta stabilt på ytan som ska tätas och ljudisoleras. Du kan använda en vanlig häftpistol, skruvar, montagelim eller liknande fästanordningar för bästa resultat.

Tips 1: för väggar som är svåra att arbeta med:
Om väggen du vill ljudisolera är av material som gips, betong eller annat som är svårt att skruva eller klamra i, rekommenderas att du först monterar en träskiva. Använd exempelvis OSB, plywood, spånskiva eller ett annat trämaterial. Detta skapar en stabil grund där du enkelt kan fästa SilentDirect Polaric eller SilentDirect MLV med hjälp av häftpistol eller andra verktyg.

Tips 2: Montera Polaric/MLV på annan plats:
Det har ingen betydelse vart man fäster SilentDirect Polaric eller SilentDirect MLV i väggkonstruktionen. Vill man exempelvis fästa den på reglarna innan man fäster upp gipsskivan eller gipsskivorna går det bra. Man kan även fästa den mellan sina dubbla gipsskivor, viktigt är bara att det blir 100% tätt mellan övriga väggar, tak och golv.

Steg 2

Efter detta täcker man hela väggen med SilentDirect Neo 4mm eller 7mm tjocklek (siffra 3) ovanpå SilentDirect Polaric eller MLV. Detta gör man för att reglarna som ska monteras i steg 3 inte ska vidröra den befintliga väggen eller ytan man ska ljudisolera. Låt SilentDirect Neo gå ut mot tak, sidoväggarna och golv runt om med minst samma längd som reglarna är breda så kommer inte reglarna vidröra  tak, sidoväggarna och golv utan istället stå direkt på SilentDirect Neo och på så sett minskar man ytterligare ljudets överföring i form av vibrationer = Bättre ljudisolering!

Budgettips:
Ett annat alternativ är att skippa SilentDirect Neo 4mm eller 7mm och montera SilentDirect Seal på baksidan, toppen och botten av varje regel som ska monteras mot den befintliga väggen eller ytan man ska ljudisolera.

Steg 3

Nu är det dags att monterar upp reglar (siffra 4) på den befintliga väggen eller ytan man ska ljudisolera. Reglarna bör vara så djupa så dom går ut minst 5cm från SilentDirect Neo eller SilentDirect Egg beroende på vilken ljudisolerande produkt man använt. Du kommer då få en luftspalt på cirka 5cm mellan ljudisoleringen och nya väggen (siffra 5). Efter reglarna är monterade så sätter du sedan upp SilentDirect Egg eller Neo mellan reglarna. Vårt tips är att montera minst 2st skivor som ska utgöra nya väggen eller ytan, först 1 skiva OSB och efter detta en skiva gips. Det blir enklare att skruva i en OSB skiva samt att det är bra ur ljudisolerings synpunkt när man arbetar med flera olika material, det kommer bli lite tystare helt enkelt.​ Anledningen till att man inte vill att reglarna ska vidröra befintliga väggen eller ytan är att då kommer reglarna och befintliga väggen överföra vibrationer till varandra och detta leder till sämre ljudisolering. Genom att ha förhindrat detta kommer detta betyda mycket mindre påverkar av ljudets vibrationer = Mycket bättre ljudisolering!

Tips 1:
Ett tips är att innan man monterar OSB/Gipsskivan så sätter man SilentDirect Seal tätningslist även på framsidan av varje regel för att ytterligare minska vibrationerna från nya väggen att leda till den befintliga gamla väggen.

Tips 2:
Ett tips är att innan man monterar OSB/Gipsskivan så fyller man luftspalten med något ljudabsorberande material, t. ex. glasullsprodukt eller Stenull, inte cellplast då denna inte absorberar. Man kan faktiskt även lägga in en eller flera begagnade madrasser, för det enda dessa ska göra är att absorbera upp ljudet som kommer in i luftspalten. Så länge det är ett bra poröst och ljudabsorberande material kan man i stort sätt använda vad som.

Steg 4

Nu när nya väggen är uppe är det dags att se till att täta extra runt hela den nya väggen. Lämpligt är använda någon form av tätningsmedel eller tätningsmassa som det även kan heta. Montagelim funkar även, dom flesta montagelim brukar vara både för limning och tätning.

Klart! Njut av tystnaden!

Alternativ 2 - Ljudisolering av vägg utan reglar.

1. Befintlig vägg/yta
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV
3. SilentDirect Neo 
4. Ny vägg

Steg 1

Du monterar först SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV (siffra 2) över hela den befintliga väggen eller ytan som ska ljudisoleras. Viktigt är att man tätar alla skarvar med något lämpligt material som till exempel tätningsmassa så skarvarna blir helt täta, man kan man använda monteringslim som ofta även är tätande i skarvarna för att få det tätt. Vi rekommenderar annars att man tätar alla skarvar med vår SilentDirect Seal tätningslist, lämplig bredd brukar vara 25-50mm och 2mm tjock.

Det är viktigt att man låter SilentDirect Polaric gå ut mot tak, sidoväggarna och golv runt om med cirka 2-3cm för att inte riskera att det blir otätt på övriga ytor runt om ytan man ska täta och ljudisolera. SilentDirect Polaric dämpmatta och MLV är väldigt flexibel i sin form. Mattan är väldigt tung så man kommer behöva fästa denna genom att använda sig av en vanlig häftpistol, skruv, vanligt montagelim eller liknande, då kommer den sitta bra på ytan man ska täta och ljudisolera.

Steg 2

Efter detta täcker man hela väggen med SilentDirect Neo (siffra 3) ovanpå SilentDirect Polaric. Tjockleken på SilentDirect Neo bestämmer du själv utifrån hur mycket djup du har möjlighet att bygga ut väggen med, vi rekommendera så tjock som det bara går.

Steg 3

Nu är det dags att monterar upp nya väggen (siffra 4). Nya väggen behövs skruvas genom allt material och in i den befintliga väggen eller ytan ni håller på att ljudisolera. Vårt tips är att montera minst 2st skivor som ska utgöra nya väggen eller ytan, först 1 skiva OSB och efter detta en skiva Gips. Det blir enklare att skruva i en OSB skiva samt att det är bra ur ljudisolerings synpunkt när man arbetar med flera olika material, det kommer bli lite tystare helt enkelt.

Anledningen till att man inte vill att nya väggen ska vidröra befintliga väggen eller ytan är att då kommer nya väggen och befintliga väggen överföra vibrationer till varandra och detta leder till sämre ljudisolering. Genom att ha förhindrat detta kommer detta betyda mycket mindre påverkar av ljudets vibrationer = Mycket bättre ljudisolering!

Steg 4

Nu när nya väggen är uppe är det dags att se till att täta extra runt hela den nya väggen. Lämpligt är använda någon form av tätningsmedel eller tätningsmassa som det även kan heta. Montagelim funkar även, dom flesta montagelim brukar vara både för limning och tätning.

Klart! Njut av tystnaden!

Alternativ 3 - Budgetalternativ

1. Befintlig vägg/yta
2. SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV
3. SilentDirect Seal
4. Ny vägg

Steg 1

Du monterar först SilentDirect Polaric dämpmatta eller MLV (siffra 2) över hela den befintliga väggen eller ytan som ska ljudisoleras. Viktigt är att man tätar alla skarvar med något lämpligt material som till exempel tätningsmassa så skarvarna blir helt täta. Vi rekommenderar att man tätar alla skarvar med vår SilentDirect Seal tätningslist, lämplig bredd brukar vara 25-50mm och 2mm tjock.

Det är viktigt att man låter SilentDirect Polaric gå ut mot tak, sidoväggarna och golv runt om med cirka 2-3cm för att inte riskera att det blir otätt på övriga ytor runt om ytan man ska täta och ljudisolera. SilentDirect Polaric dämpmatta och MLV är väldigt flexibel i sin form. Mattan är väldigt tung så man kommer behöva fästa denna genom att använda sig av en vanlig häftpistol, skruv, vanligt montagelim eller liknande, då kommer den sitta bra på ytan man ska täta och ljudisolera.

Steg 2

Efter detta sätter man fast SilentDirect Seal (siffra 3) ovanpå SilentDirect Polaric hela vägen nerifrån och upp till takets början. Man väljer själv, men vi rekommenderar att man högst har cirka 20-30cm mellan varje remsa tätningslist på väggen. Vi rekommenderar att man kör med 50mm bred och 4mm tjock SilentDirect Seal. Detta gör man för att nya väggen som ska monteras i steg 3 inte ska vidröra den befintliga väggen eller ytan man ska ljudisolera.

Steg 3

Nu är det dags att monterar upp nya väggen (siffra 4). Nya väggen behövs skruvas genom allt material och in i den befintliga väggen eller ytan ni håller på att ljudisolera. Vårt tips är att montera minst 2st skivor som ska utgöra nya väggen eller ytan, först 1 skiva OSB och efter detta en skiva gips. Det blir enklare att skruva i en OSB skiva samt att det är bra ur ljudisolerings synpunkt när man arbetar med flera olika material, det kommer bli lite tystare helt enkelt.

Anledningen till att man inte vill att nya väggen ska vidröra befintliga väggen eller ytan är att då kommer nya väggen och befintliga väggen överföra vibrationer till varandra och detta leder till sämre ljudisolering. Genom att ha förhindrat detta kommer detta betyda mycket mindre påverkar av ljudets vibrationer = Mycket bättre ljudisolering!

Steg 4

Nu när nya väggen är uppe är det dags att se till att täta extra runt hela den nya väggen. Lämpligt är använda någon form av tätningsmedel eller tätningsmassa som det även kan heta. Montagelim funkar även, dom flesta montagelim brukar vara både för limning och tätning.

Klart! Njut av tystnaden!

Visste du att…

En vägg kan se massiv ut men ändå släppa igenom ljud nästan lika lätt som en tunn skiva plywood? Många tror att tjockleken är allt, men det som verkligen påverkar ljudisoleringen är kombinationen av massa, dämpning och frikoppling. En enda felaktig monterad gipsskiva kan göra att ljudvågor fortplantar sig genom hela konstruktionen – och plötsligt är väggen du trodde var ljudisolerad en akustisk genväg för bullret!

En luftspalt kan både hjälpa och stjälpa ljudisoleringen. Om spalten är för stor och saknar dämpande material, kan den fungera som en resonanslåda och förstärka vissa frekvenser. Men om den fylls med SilentDirect Egg eller liknande porösa ljudabsorbenter, kan den fånga upp ljudvågorna och förhindra att de studsar vidare.

Ljud kan färdas genom skruvar och reglar! Om väggen är fast monterad mot byggnadens stomme, kan vibrationerna ändå sprida sig via anslutningspunkterna. Genom att använda vibrationsdämpande fästen eller bygga en flytande väggkonstruktion, där den nya väggen är frikopplad från den gamla, kan du eliminera denna ljudbrygga och drastiskt förbättra ljudisoleringen.

Så nästa gång du funderar på att ljudisolera en vägg – tänk på att det inte bara handlar om att göra den tjockare, utan om att bryta ljudets väg. Rätt material och konstruktion kan göra skillnaden mellan en vanlig vägg och en riktig ljudbarriär!

Produkter som är bra för att ljudisolera och ljuddämpa en vägg

För att effektivt ljudisolera en vägg krävs rätt material som kan blockera och dämpa ljudöverföring. Ljudisolering handlar om att förhindra att ljud tränger igenom väggen, vilket kan uppnås genom att kombinera tunga, täta material och vibrationsdämpande lösningar. Här är de bästa produkterna för att ljudisolera en vägg.

SilentDirect Polaric dämpmatta
SilentDirect Polaric är en tung dämpmatta tillverkad av butylmix med en slitstark aluminiumyta. Den är framtagen för att effektivt absorbera vibrationer och minimera ljudöverföring genom väggar. Genom att installera SilentDirect Polaric på en vägg skapas en tät ljudbarriär som förhindrar att ljudvågor fortplantas. Den fungerar särskilt bra i kombination med andra ljudisolerande material och kan fästas direkt på väggytor för att reducera både luftburet och strukturburet ljud.

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV (Mass Loaded Vinyl) är en flexibel och tung ljudisolerande matta som blockerar ljudöverföring genom väggar. Dess höga densitet gör den till en av de mest effektiva lösningarna för att minska både luftburet och strukturburet ljud. Genom att montera SilentDirect MLV mellan två skivor gips eller bakom panelväggar skapas en effektiv ljudbarriär. Den kan enkelt skäras till och anpassas efter väggens dimensioner, vilket gör den till ett optimalt val för att minska ljudläckage mellan rum.

SilentDirect Egg
SilentDirect Egg är en högpresterande ljudabsorbent tillverkad av NBR-gummi (nitrilgummi). Dess unika äggformade design bryter upp ljudvågor och minskar ljudreflektioner, vilket gör den idealisk för att absorbera ljudenergi och reducera ljudöverföring genom en vägg. SilentDirect Egg installeras mellan reglarna i en väggkonstruktion för att optimera ljudabsorptionen och minska ljudgenomsläpp. Det är en effektiv lösning för att skapa en tystare miljö genom att reducera resonans och förbättra ljudisoleringen.

SilentDirect Neo
SilentDirect Neo är en platt ljudabsorberande produkt tillverkad av samma högabsorberande NBR-gummi som SilentDirect Egg. Produkten är designad för att installeras mellan två ytor för att minska vibrationer och ljudöverföring genom en vägg. Den platta designen gör den särskilt effektiv för att dämpa resonans i väggkonstruktioner, vilket förbättrar ljudisoleringen. SilentDirect Neo används där en lågprofilerad ljuddämpning behövs och fungerar bra i kombination med andra ljudisolerande material.

SilentDirect Seal
SilentDirect Seal är en flexibel tätningslist tillverkad av slitstarkt nitrilgummi (NBR) som effektivt förhindrar ljudläckage och dämpar vibrationer i en väggkonstruktion. Tätningslisten används för att täta skarvar, genomföringar och dörrspringor i en vägg, vilket förhindrar att ljud tränger igenom. Genom att eliminera ljudläckage förbättras den totala ljudisoleringen av väggen och bidrar till en tystare miljö.

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag

Så ljudisolerar du en vägg – Lösningen på störande ljud

Att ljudisolera väggar är en effektiv metod för att minska ljudöverföring mellan rum och skapa en tystare, mer behaglig miljö. Oavsett om det handlar om bostäder, kontor eller andra utrymmen där ljudnivåerna påverkar trivsel och funktion, finns det lösningar som gör skillnad. Rätt metoder och material är avgörande för att uppnå optimal ljudisolering – och för att lösa dina akustiska utmaningar.

Vad innebär ljudisolering av väggar?

Ljudisolering av en vägg innebär att förhindra att ljud tränger igenom från en sida till den andra. Detta görs genom att bryta ljudets väg med hjälp av tyngre material, skapa luftspalter som dämpar ljudvågor och använda ljudabsorberande produkter som akustikskum eller mineralull. Denna kombination av tekniker blockerar effektivt både höga och låga frekvenser, vilket gör den till en lösning för alla typer av ljudproblem.

Problemen ljudisolering löser

Störande ljud kan påverka allt från arbetsmiljöer till hemkomfort. Här är några exempel på hur ljudisolering kan förbättra vardagen:

Minskad ljudöverföring
Reducera ljudet mellan rum, vilket är särskilt viktigt i bostäder med tunna väggar eller flerfamiljshus.

Ökad integritet
Förhindra att privata samtal eller aktiviteter sprider sig till andra delar av hemmet.

Bättre akustik
Minska ekon och ljudreflektioner, särskilt i rum som studios eller hemmabiosystem.

Förbättrad arbetsmiljö
Skapa en tyst arbetsplats fri från distraktioner, oavsett om det är ett hemmakontor eller en kommersiell arbetsmiljö.

Skydd mot yttre buller
Blockera trafikljud, grannaktiviteter eller andra externa störningar.

Förbättrad sömnkvalitet
Ljudisolerade väggar kan skapa en rofylld sovrumsmiljö, fri från ovälkomna ljud.

Varför är ljudisolering viktigt i olika miljöer?

Ljudproblem uppstår i många olika miljöer, och ljudisolering av väggar är en mångsidig lösning. Här är några exempel:

Hem
Ljudisolering ger lugn och ro i sovrum, vardagsrum och hemmabiorum.

Kontor
Förbättra koncentrationen och minska bakgrundsljud i öppna kontorslandskap eller mötesrum.

Restauranger och hotell
Höj komforten för gäster genom att minimera störande ljud mellan rum eller matsalar.

Studios och biografer
Skapa en optimal akustisk miljö för inspelning eller underhållning.

Offentliga utrymmen
Förbättra ljudmiljön i skolor, bibliotek och vårdinrättningar där buller kan påverka trivseln.

Så här fungerar våra lösningar

Vi erbjuder produkter som är utvecklade för att leverera maximala resultat i ljudisolering. Våra material är inte bara högpresterande utan också estetiskt tilltalande och hållbara. Oavsett om du vill minska ljudnivåerna i hemmet eller optimera akustiken på arbetsplatsen, kan vi erbjuda lösningar som matchar dina behov. Produkterna är enkla att installera och designade för att passa in i alla typer av utrymmen, från moderna bostäder till industriella miljöer.

Ta steget mot en tystare miljö

Ljudisolering av väggar är nyckeln till att skapa en mer trivsam och funktionell miljö, där störande ljud inte längre är ett problem. Utforska våra produkter och lösningar för att hitta rätt alternativ för dina behov. Genom att välja våra ljudabsorberande och ljudisolerande material får du en långsiktig och effektiv lösning för en tystare vardag.