Ljuddämpa om man inte kan sätta i tak eller på väggar?

Om du inte kan använda traditionella ljudabsorberande material på väggarna eller i taket, finns det fortfarande flera sätt att minska ljudnivån i ett rum.  Genom att använda dessa metoder kan du fortfarande minska ljudnivån i ett rum utan att behöva sätta upp traditionella ljudabsorberande material på väggar eller i taket.

Det handlar om att använda material och möbler som naturligt absorberar eller bryter upp ljudvågor för att minska efterklang och ljudreflektioner.

Traditionella ljudabsorbenter är bäst

Det absolut bästa är om man kan använda traditionella ljudabsorberande material på väggarna eller i taket, dessa är överlägsna när det gäller deras ljudabsorberande förmåga. Vi vill även tipsa om att det finns ljudabsorbenter som man monterar diagonalt mellan tak och vägg samt även hörnabsorbenter.

Har man verkligen ingen möjlighet till att sätta upp traditionella ljudabsorbenter så har vi skrivit ner några saker man kan göra för att ljudabsorbera och ljuddämpa ett rum utan att använda traditionella ljudabsorberande material på väggarna eller i taket.

Över, under och bakom möbler

Ibland har man inte mycket plats att sätta ljudabsorbenter på, då får helt enkelt fantasin flöda fritt. Man kan sätta ljudabsorberande material eller ljudabsorbenter bakom sina befintliga möbler. Exempelvis bakom en bokhylla kan man montera ljudabsorbenter. Man kan även montera ljudabsorbenter under bord och stolar eller varför inte ovanpå en hög bokhylla.

Tips på en bra produkt för detta är vår SilentDirect Egg som inte bara ljudabsorberar riktigt bra utan även är riktigt enkel att sätta upp med sin självhäftande baksida.

Möblering

Mjuka möbler, som tunga gardiner, tjocka mattor, stoppade stolar och soffor, kan fungera som naturliga ljudabsorbenter. De kan bidra till att minska ljudreflektioner och dämpa ljudet i rummet.

Bokhyllor

Fyllda bokhyllor fungerar som effektiva ljudabsorbenter. De kan agera som "diffusers" och bryta upp ljudvågor, vilket kan minska efterklang och reflektioner i rummet.

Använd tyngre textilier

Använd tjockare gardiner, väggbonader eller textiltapeter. Dessa material kan absorbera ljud och minska ekon i rummet.

Använd tjocka mattor

Täta och tjocka mattor på golvet kan bidra till att dämpa ljudet genom att absorbera ljudvågor istället för att låta dem studsa runt i rummet.

Använd dekorationer och textila väggbonader

Konstverk, dekorationer eller textila väggbonader kan fungera som ljudabsorbenter och samtidigt ge en personlig touch till rummet.

Gardiner

Förutom tjocka gardiner vid fönster kan du överväga att använda gardiner eller textilier som hänger från taket till golvet för att absorbera ljud längs väggarna.

Ljudabsorberande konstverk

Konstverk kan kombineras med ljudabsorberande material för att skapa dekorativa element som också har en praktisk funktion.

Gröna växter

Vissa växter kan bidra till att absorbera ljud och skapa en mer behaglig akustisk miljö. Stora, tjocka växter med tät lövverk fungerar bäst.

Vi har skrivit en artikel om detta ämne som heter - Kan växter hjälpa till att ljuddämpa och ljudabsorbera ljud?

Hyllor på vägggarna

Istället för en traditionell bokhylla kan du använda lösa hyllor och placera dem på olika höjder för att skapa variation och bryta upp ljudet.

Böjda eller oregelbundna ytor

Genom att införa böjda eller oregelbundna ytor i rummet kan du bryta upp ljudvågorna och minska resonansen. Det kan vara i form av böjda möbler, hyllor eller konstnärliga designelement.

Blandade material

Använd en kombination av olika material och ytor i rummet för att undvika överdriven efterklang. Framförallt vill man ha mjuka material men över hårda material så som en bokhylla kommer göra att ljudvågorna bryts av och på så sätt minskar det efterklangstiden i rummet.

Ljuddämpande material under mattor

Vi rekommenderar om man har problem med buller från andra rum i sin lägenhet eller runt om sin lägenhet (andra lägenheter) att man lägger SilentDirect Polaric dämpmatta eller SilentDirect MLV gummimatta under sina befintliga mattor man har.

Utvalda artiklar

Ljuddämpande gardiner

Här kan du läsa mer om hur ljuddämpande gardiner fungerar.

Växter

Lär dig hur växter kan påverka ljudet i ett rum.

Produkter som är bra för att ljudabsorbera och ljuddämpa

SilentDirect Polaric dämpmatta
SilentDirect Polaric är en dämpmatta som är tillverkad i butylmix och aluminium, denna dämpmatta är tung. Vi rekommenderar alltid att man först monterar SilentDirect Polaric dämpmatta på en yta man vill täta eller vibrationsdämpa, desto mer tätt ett material är desto mer ljuddämpat blir det.

SilentDirect MLV
SilentDirect MLV är en tung ljudisolerande, vibrationsdämpande och tätande gummimatta. Mass loaded vinyl (MLV) är perfekt att ljudisolera och täta vägg, golv, tak, olika sorters maskiner, rör, fordon, podie, lådor, staket eller andra ytor med.

SilentDirect Egg
SilentDirect Egg är vår bästa ljudabsorbent för ljuddämpning och ljudabsorbering. Denna enastående ljudabsorbent är konstruerad med omsorgsfullt utvalt NBR-gummi (nitrilgummi), ett material känt för sina exceptionella ljudabsorberande egenskaper. Det som gör SilentDirect Egg till en bra ljudabsorbent är dock inte bara materialets kvalitet utan även dess unika form. Inspirerad av naturens elegans och effektivitet har äggformen valts med omsorg för att optimera ljudabsorptionen. Äggformen fungerar som en naturlig brytare av ljudvågor, vilket gör att de reflekteras och absorberas på ett effektivt sätt. Vi rekommenderar att dämpa med så tjock ljudabsorbent som möjligt.

SilentDirect Seal
SilentDirect Seal är en tätningslist som finns i flera tjocklekar och olika bredder. SilentDirect Seal är tillverkat av nitrilgummi (NBR). SilentDirect Seal är perfekt att använda om man vill täta eller dämpa mellan två ytor.

SilentDirect seal door
SilentDirect seal door är designad för att passa dörrar upp till 55mm tjocklek och där tröskel saknas. Passar utöver innerdörrar även perfekt för enkla eller dubbla ståldörrar som finns på lager, källare eller andra lokaler.

SilentDirect Neo
SilentDirect Neo är tillverkat i exakt samma material som SilentDirect Egg. Är man i behov av en platt form så är det SilentDirect Neo som gäller.

Vibrationsdämpande plattor - Dampio
SilentDirect vibrationsdämpande plattor - Dampio är avsett för vibrationsisolering av högfrekventa vibrationer från maskiner såsom pelarborrmaskiner, kompressorer, fläktaggregat, tvättmaskiner och många fler. Den unika designen och materialvalet gör Dampio till en idealisk lösning för att minimera oönskade vibrationer och ljud, vilket skapar en mer behaglig och produktiv arbetsmiljö.

Rekommenderade produkter

*Fri frakt

Fri frakt till ombud

5 års garanti

5 års produktgaranti

Snabb leverans

Skickar oftast samma dag